Trækøkkener
Vores trækøkkener
Køkkener i træ er lidt af vores speciale. Vi har arbejdet med netop trækøkkener siden 1929, så kort og godt kan man sige, at vi har en vis erfaring, når det kommer til trækøkkener. I dag har vi taget trækøkkener til et nyt niveau og skabt et nyt friskt og gennemtænkt design i vores trækøkkener.
- Vi tilbyder flere forskellige overbehandlinger i vores trækøkkener – lige fra malede og pigmenterede til køkkener med forskellige bejdse.
- At vælge et køkken i træ er et godt valg ud fra flere aspekter. Træ er jo en cirkulær råvare og efterlader kun et lille klimaaftryk. Det er endnu en grund til, at et trækøkken føles godt – altid.
Bliv inspireret af vores trækøkkener
Leder du efter køkkeninspiration? Hos Ballingslöv er der et væld af inspirerende køkkener. Her finder du køkkeninspirerende løsninger til moderne, klassiske, landlige og farveglade køkkener. Alle har deres egen stil og egne behov til funktion – det tager Ballingslövs store og fleksible sortiment inden for køkkener højde for. Find din køkkeninspiration hos Ballingslöv!
Til køkkeninspirationVi kan træ
90 års erfaring med træforarbejdning
Når du vælger et produkt fra Ballingslöv, kan du altid være sikker på, at du træffer et godt valg ud fra en helhed – du får lokalt producerede produkter fremstillet under ordentlige forhold. Produkterne har høj kvalitet, lang levetid og et design, der holder år efter år. Et produkt fra fabrikken i Ballingslöv er altid godt ud fra et bæredygtighedsperspektiv.
Sådan bedømmer du, om køkkenlåger er bæredygtige.
En af de stærkeste tendenser i forhold til køkkenlåger handler ikke om form og farve, men om bæredygtighed. I dag vil vi gerne sikre os, at det køkken, som vi anskaffer os, både holder længe og er fremstillet på en god måde. Med hvad indebærer bæredygtighed, og hvordan finder du ud af, om dine køkkenlåger er det?
Hvad indebærer bæredygtige køkkenlåger?
Bæredygtige køkkenlåger er i høj grad et spørgsmål om, hvilket materiale de er fremstillet i, og hvordan overfladen er behandlet.
- Vi tilbyder alt fra malede låger til træfiner, og kernen kan være fremstillet i fx spånplade eller massivt træ. Naturligvis har det betydning for bæredygtigheden.
- Med det har også betydning, hvor vellavede de er. Noget som naturligvis kan være svært at vide, når de er nye. Men en måde at kontrollere det på er at se, om køkkenlågen er fremstillet af et veletableret køkkenfirma og har været det i lang tid og stadig anvendes, for det er et tegn på, at den holder i længden.
Hvad skal en bæredygtig køkkenlåge være lavet af?
Generelt set er en køkkenlåge fremstillet i massivt træ det mest bæredygtige alternativ. Dog er der forskel på de enkelte træsorter i forhold til robusthed, eg er hårdt, mens fx birk og ask er blødere. Men en køkkenlåge i massivt træ kan også være lavet på forskellige måder og med forskellig bæredygtighed. Der er tre måder til opbygning af køkkenlåger, solidt træ, stavlimet træ eller 3-lags låge.
- Solidt træ er et levende materiale, så det er mindre formstabilt end stavlimet og 3-lags.
- En stavlimet køkkenlåge er ofte noget billigere, men den får et lidt andet udseende. 3-lags lågen består af tre lag solidt træ, som er formstabilt og har samme fornemmelse som solidt træ.
- En køkkenlåge i massivt træ er nem at renovere og holder derfor længere.
Andre bæredygtige alternativer
En køkkenlåge i massivt træ er bæredygtig, men den er også betydeligt dyrere end andre slags låger. Så hvad skal man gøre, hvis man har et begrænset budget, og man alligevel ønsker at finde et bæredygtigt alternativ?
- En køkkenfront i finér er billigere end massivt træ. Fronten har en tynd overflade af træ, der giver indtryk af at være lavet af massivt træ, og kan være klarlakeret eller laseret. Kernen kan være MDF eller spånplade. Hvis den afsluttes med en kant i massivt træ, bliver fronten mere holdbar.
- Ulempen ved en finer køkkenlåge er, at den ikke kan renoveres, og den er mere følsom overfor stød, især hvis den ikke har en solid kant.
Køkkenlåger i træ
Her lister vi alle de designs, du kan få på køkkenlåger i massivt træ.
Hvad skal du overveje, når du vælger en bordplade i træ?
En bordplade i massivt træ giver køkkenet en varm og naturlig følelse. Du kan vælge mellem forskellige træsorter og overfladebehandlinger, som passer ind i køkkenets stil. Derudover er træ et bæredygtigt materiale, så længe du plejer det på den korrekte måde. Samtidig er det sensitivt over for varme, så hvis du vil have træfornemmelsen, men samtidig har brug for en meget slidstærk overflade, er en bordplade i laminat at foretrække.
En bordplade i træ er bæredygtig
Der er noget meget ægte og naturligt over en bordplade i massivt træ. Det er et naturmateriale, som giver liv og karakter til et hvilket som helst køkken. Men da det er et naturmateriale, kræver det også lidt vedligeholdelse. Derfor er det vigtigt, at du altid sætter dig ind i, hvilke plejeråd der gælder, og følger dem nøje. Hvis du gør dette, har du en bordplade, som vil holde i meget lang tid.
- Både karakteren og holdbarheden påvirkes også af, hvilen træsort du vælger. Eg og ask er hårde træsorter, mens fx birk er blødt. Blødere træsorter er lidt mere sensitive over for mærker og hak, men fordelen med massivt træ er, at det altid kan slibes og olieres, hvilket gør dem som nye igen.
- Selv om træets farve i sig selv er smuk, er det muligt at forandre udseendet, så det passer ind, uanset hvilken stil dit køkken har. Ved at bruge forskellige pigmenter i olien, såsom grå eller hvid, forandres tonen og glansen.
Følsomt over for varme
Den eneste ulempe med en bordplade i træ er, at den er relativ følsom over for varme. Derfor kan det være en god idé ikke at bruge massivt træ på overflader, hvor du ved, at du får brug for at stille varme gryder eller plader, fx lige ved siden af ovnen.
- Hvis du alligevel ønsker træfornemmelsen, kan det være en god løsning med en bordplade i laminat med træoverflade og en ekstra påmonteret træliste på kanten – selv om det naturligvis ikke giver samme oplevelse som massivt træ.
- En anden mulighed er at bryde helt, fx med natursten eller komposit, to materialer, som har høj varmeresistens.
Vælg bæredygtigt træ
En vigtig ting, når du vælger bordplader i massivt træ, er, at du undersøger, hvor selve træet kommer fra, og hvordan fældningen sker, så du ved, at det er bæredygtigt.
- Den nemmeste måde er at kontrollere, om træet er FSC-mærket. FCS står for Forest Stewardship Counsel og er en uafhængig, international medlemsorganisation, som arbejder for en miljøvenlig brug af verdens skove. Træ, som er FSC-certificeret, opfylder deres regler for skovbrug og sporbarhed.
Et naturmateriale, som kan genanvendes
Træ er et bæredygtigt materiale, som kan vedligeholdes, repareres og genanvendes.
- Korrekt behandlet kan en bordplade i træ holde i mange år. Men også når den ikke længere udfylder sin funktion kan den genanvendes i andre former.
- Hvis den er helt udtjent, kan den laves til flis eller ophugges på anden vis og genanvendes som råvare til blandt andet spånplader eller papir. Spånpladen kan siden danne grundlag for en køkkenlåge, så cirklen sluttes!